Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Hei! Olen Merja Pekkala NatuMer Shopin omistaja. Toimin EkoPharma tuotteiden b2b-myyjänä Keski-Suomessa, Savossa ja Pohjoiskarjalassa. Koulutan alueellani Kosmetologeja ja Parturi - Kampaajia luonnonkosmetiikan saloihin. Työskentelen liikkeessämme kosmetologina ja kosmetiikkaneuvojana, sekä koulutettuna turvehoitajana. Omien iho ongelmieni vuoksi lähdin etsimään luonnonkosmetiikasta apua ja kotimaisista luomumarjoja sisältävistä tuotteista sain apua ongelmiini. Olen itse käyttänyt täysin luonnonkosmetiikkaa noin seitsemän vuotta.

Minna sai uuden uran ekokampaamossa

Saarijärveläinen Minna Waris, 38, valmistui kampaajaksi oppisopimuksella vuonna 2004. Teoriaopinnot hän kävi Valkeakoskella ja oppisopimuspaikka oli Kannonkoskella. Valmistuttuaan Minna jäi ensin töihin samaan kannonkoskelaiseen kampaamoon ja siirtyi myöhemmin siihen yrittäjäksi.

Kuitenkin jo opiskeluaikana Valkeakoskella Minna alkoi saada yskäkohtauksia permanenttiaineista. Asiaa alettiin tutkia ja Minnalla todettiin astma.

- Lääkäri sanoi minulle, ettet pysty tekemään näitä hommia eläkeikään asti. Oma kampaamoni oli onneksi melko suuri ja siellä oli hyvä ilmanvaihto ja koska tein yksin töitä, pärjäsin astman kanssa, sanoo Minna.

Astmaoireet kuitenkin pahenivat sen jälkeen, kun Minna lopetti liikkeensä ja meni töihin jyväskyläläiseen kampaamoon vuonna 2012. Pienessä tilassa työskenteli viisikin kampaajaa. Minnalla oli jatkuvasti poskiontelotulehduksia ja astmaoireita. Liikkeessä oli myös sisäilmaongelmia, joista muutkin työntekijät kärsivät. Minna jaksoi töissä pari vuotta. Hän alkoi odottaa vauvaa ja raskauden loppuvaiheessa oireet pahenivat ja oli jäätävä sairaslomalle.

- Tilanne oli minulle kuitenkin helpotus, sillä olisin muutenkin jo lähtenyt liikkeestä pois. Pian alkoi myös äitiysloma. Oli aikaa miettiä tulevaisuutta. Ymmärsin, etten enää voi palata kampaajaksi, mutta en oikein keksinyt muutakaan ammattia, muistelee Minna.

Kun vanhempainvapaa alkoi olla lopuillaan, työvoimatoimistosta soitettiin ja kyseltiin, mitä hän on ajatellut tulevaisuudessa tehdä. Virkailija ehdotti, että Minna menisi mukaan Kehrä-hankkeeseen, joka oli tarkoitettu juuri hänenlaisessaan elämäntilanteessa oleville.

- Kehrässä minulta kysyttiin, mitä haluaisin tehdä. Sanoin, että kampaajan töitä, mutta kun en pysty niitä tekemään. Työntekijät tunsivat Merjan ja tiesivät, että hänellä on Äänekoskella ekokampaamo, jossa tehdään töitä myrkyttömillä aineilla.

Minna pääsi NatumerShopiin työkokeiluun kesällä 2017. Nyt on mennyt jo vuosi eikä Minna ole saanut mitään astmaoireita.

- Olen jopa lopettanut astmalääkkeiden käytön. Tämä on ihan mahtavaa ja uskomatonta, että sain uuden uran ja pystyn jatkamaan minulle rakasta kampaajantyötä.

Merja Pekkala kannusti Minnaa lähtemään Kuopioon ekokampaajakoulutukseen. Minna aloitti viime syksynä koulutuksen ja valmistui keväällä ekokampaajaksi. Suomen ensimmäiset ekokampaajat valmistuivat vuonna 2003 eli 15 vuotta sitten, mutta Minnan opiskeluaikoina niistä ei puhuttu.

- Olen miettinyt usein, miksi jatkoin kemikaalien kanssa niin kauan. Toisaalta en tiennyt ekokampaamoista mitään aiemmin. Ekokampaamotuotteet ovat tietysti myös asiakkaille lempeämpiä. Minnalla onkin paljon asiakkaita, joilla on astma tai jotka ovat herkistyneet synteettisille väriaineille. Lisäksi on asiakkaita, joilla ei vielä ole oireita, mutta jotka ovat tietoisia perinteisten kampaamotuotteiden kemikaaleista eivätkä halua niitä käyttää.

- Esimerkiksi minulla on asiakkaita, jotka ovat joutuneet ottamaan allergialääkkeen ennen hiusten värjäystä ja värjäyksen jälkeen ovat käyttäneet kortisonia päänahkaan. Kampaaja on sanonut heille lopulta, ettei suostu enää laittamaan väriä, koska hiuspohja reagoi niin vahvasti. Sitten asiakas on ostanut kaupasta värin ja laittanut sen itse, vaikka reaktiot vain jatkuvat. Meillä he eivät ole saaneet mitään oireita kasviväreistä, sanoo Minna Waris.

Sari vaihtoi kokista kosmetologiksi

Jyväskyläläinen Sari Tourunen, 38, haaveili vuosia kosmetologin ammatista, kunnes hän vihdoin syksyllä 2016 päätti alkaa selvittämään opiskelumahdollisuuksia.

- Silloin tuli se hetki, että nyt tai ei koskaan. Olin kuitenkin työskennellyt 15 vuotta tarjoili- jana ja kokkina, sanoo Sari.

Koska Jyväskylästä ei löytynyt aikuiselle kosmetologikoulutusta, Sari etsi sitä ympäristö- kunnista ja sopiva tapa opiskella löytyi Mäntästä. Rakkaus kosmetologin työhön on vain vahvistunut opiskelun ja työharjoittelujen aikana. Sari tuli Natumershopiin harjoittelijaksi kesällä 2018 opiskelun loppuvaiheessa. Luonnonkosmetiikka oli Sarille uusi kokemus.

- EkoPharman tuotteet ovat ihanan ihoystävällisiä eivätkä tuoksu voimakkaalle. Asiakkaat tykkäävät siitä. Hoitojen jälkeen asiakkaiden iho on raikas. Olen hurahtanut tuotteisiin ja haluan tehdä hoitoja luonnonkosmetiikalla jatkossakin.

Kokin työssä Sari ei näe usein asiakkaita, mutta kosmetologin työssä asiakkaan kanssa ollaan pidempi aika ja se on työssä parasta.

- On hienoa, kun saa tuottaa iloa ja hemmottelua asiakkaalle. Rakastan tätä työtä eikä paluuta entiseen enää ole, sanoo Sari Tourunen.