Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Hei! Olen Merja Pekkala NatuMerin omistaja. Työskentelen liikkeessämme kosmetologina ja kosmetiikkaneuvojana, sekä koulutettuna turvehoitajana. Omien iho ongelmieni vuoksi lähdin etsimään luonnonkosmetiikasta apua ja kotimaisista luomumarjoja sisältävistä tuotteista sain apua ongelmiini. Monikemikaaliallergiani, vaikea atopiani ja punajäkäläni pysyy kurissa Ekopharman tuotteilla. Olen itse käyttänyt täysin luonnonkosmetiikkaa noin kymmenen vuotta.

Toimin EkoPharma tuotteiden b2b-myyjänä Keski-Suomessa, Savossa ja Pohjoiskarjalassa. Koulutan alueellani Kosmetologeja ja Parturi - Kampaajia luonnonkosmetiikan saloihin.

Minna sai uuden uran ekokampaamossa

Saarijärveläinen Minna Waris, 38, valmistui kampaajaksi oppisopimuksella vuonna 2004. Teoriaopinnot hän kävi Valkeakoskella ja oppisopimuspaikka oli Kannonkoskella. Valmistuttuaan Minna jäi ensin töihin samaan kannonkoskelaiseen kampaamoon ja siirtyi myöhemmin siihen yrittäjäksi.

Kuitenkin jo opiskeluaikana Valkeakoskella Minna alkoi saada yskäkohtauksia permanenttiaineista. Asiaa alettiin tutkia ja Minnalla todettiin astma.

- Lääkäri sanoi minulle, ettet pysty tekemään näitä hommia eläkeikään asti. Oma kampaamoni oli onneksi melko suuri ja siellä oli hyvä ilmanvaihto ja koska tein yksin töitä, pärjäsin astman kanssa, sanoo Minna.

Astmaoireet kuitenkin pahenivat sen jälkeen, kun Minna lopetti liikkeensä ja meni töihin jyväskyläläiseen kampaamoon vuonna 2012. Pienessä tilassa työskenteli viisikin kampaajaa. Minnalla oli jatkuvasti poskiontelotulehduksia ja astmaoireita. Liikkeessä oli myös sisäilmaongelmia, joista muutkin työntekijät kärsivät. Minna jaksoi töissä pari vuotta. Hän alkoi odottaa vauvaa ja raskauden loppuvaiheessa oireet pahenivat ja oli jäätävä sairaslomalle.

- Tilanne oli minulle kuitenkin helpotus, sillä olisin muutenkin jo lähtenyt liikkeestä pois. Pian alkoi myös äitiysloma. Oli aikaa miettiä tulevaisuutta. Ymmärsin, etten enää voi palata kampaajaksi, mutta en oikein keksinyt muutakaan ammattia, muistelee Minna.

Kun vanhempainvapaa alkoi olla lopuillaan, työvoimatoimistosta soitettiin ja kyseltiin, mitä hän on ajatellut tulevaisuudessa tehdä. Virkailija ehdotti, että Minna menisi mukaan Kehrä-hankkeeseen, joka oli tarkoitettu juuri hänenlaisessaan elämäntilanteessa oleville.

- Kehrässä minulta kysyttiin, mitä haluaisin tehdä. Sanoin, että kampaajan töitä, mutta kun en pysty niitä tekemään. Työntekijät tunsivat Merjan ja tiesivät, että hänellä on Äänekoskella ekokampaamo, jossa tehdään töitä myrkyttömillä aineilla.

Minna pääsi NatumerShopiin työkokeiluun kesällä 2017. Nyt on mennyt jo vuosi eikä Minna ole saanut mitään astmaoireita.

- Olen jopa lopettanut astmalääkkeiden käytön. Tämä on ihan mahtavaa ja uskomatonta, että sain uuden uran ja pystyn jatkamaan minulle rakasta kampaajantyötä.

Merja Pekkala kannusti Minnaa lähtemään Kuopioon ekokampaajakoulutukseen. Minna aloitti viime syksynä koulutuksen ja valmistui keväällä ekokampaajaksi. Suomen ensimmäiset ekokampaajat valmistuivat vuonna 2003 eli 15 vuotta sitten, mutta Minnan opiskeluaikoina niistä ei puhuttu.

- Olen miettinyt usein, miksi jatkoin kemikaalien kanssa niin kauan. Toisaalta en tiennyt ekokampaamoista mitään aiemmin. Ekokampaamotuotteet ovat tietysti myös asiakkaille lempeämpiä. Minnalla onkin paljon asiakkaita, joilla on astma tai jotka ovat herkistyneet synteettisille väriaineille. Lisäksi on asiakkaita, joilla ei vielä ole oireita, mutta jotka ovat tietoisia perinteisten kampaamotuotteiden kemikaaleista eivätkä halua niitä käyttää.

- Esimerkiksi minulla on asiakkaita, jotka ovat joutuneet ottamaan allergialääkkeen ennen hiusten värjäystä ja värjäyksen jälkeen ovat käyttäneet kortisonia päänahkaan. Kampaaja on sanonut heille lopulta, ettei suostu enää laittamaan väriä, koska hiuspohja reagoi niin vahvasti. Sitten asiakas on ostanut kaupasta värin ja laittanut sen itse, vaikka reaktiot vain jatkuvat. Meillä he eivät ole saaneet mitään oireita kasviväreistä, sanoo Minna Waris.

Lähihoitajasta kosmetologiksi

Heidi Sällinen, 37-v, teki lähihoitajana vanhustyötä eri puolella Suomea toistakymmentä vuotta, mutta tunsi viimeaikoina että ei voi tehdä vanhustenhoitotyötä enään oman etiikkansa mukaan. Hän haki opiskelemaan kosmetologiksi.

Opiskellessaan Gradialla Jyväskylässä Heidille vahvistui tunne, että tätä työtä hän haluaa tehdä. Kosmetologin työtä arvostetaan ja sitä voi tehdä omien arvojen mukaan.

Ekopharma ja BTB13 sarjoihin Heidi tutustui opiskeluaikana, kun mietin mitä sarjaa käyttäisi mahdollisessa hoitolassani. Halusin tuotesarjan mikä on kotimainen, ekologinen ja kävisi herkälle iholle. Kotimainen ja ekologisuus ovat tänä päivänä kysyttyjä. Sarjat vastasivat Heidin vaatimuksiin ja myös omassa käytössä osoittautuivat tehokkaiksi. Erityisesti atooppisen ihon hoitoon ja kunnossapitoon tarkoitettu Mustaherukka Atooppisen ihon voide yllätti Heidin hoitavuudellaan.

NatuMerissa Heidi teki kaksi viimeistä harjoittelua (hiusten ja hiuspohjan hoidot sekä vartalohoidot). Näiden harjoittelujen aikana Heidi tutustui ihonhoitotuotteiden lisäksi myös ekokampaamotuotteisiin ja hiushoitoihin sekä turvehoitoihin. Syksyllä Heidi aloittaa hiustenleikkauksen opinnot Pokella, joten Heidi tullaan jatkossa näkemään myös natumerin parturi-kampaamopuolella Minnan kanssa.